Korte film over het beschilderen van baboesjka's door kunstenares Larisa Bilous                                              Contact +31 6 2122 2120 * Voor vragen en opmerkingen over de website, bepaalde artikelen in de webwinkel of aangeboden diensten kunt u ons ook telefonisch bereiken op +31 6 2122 2120                                     
BABOESJKA NEDERLAND NED ENG GER
Kleuren en Matrjosjka’s

Zoals in zo veel landen, hebben ook in Rusland diverse kleuren diverse betekenissen..
Een heel goed voorbeeld hiervan zijn de houten gebruiksvoorwerpen uit de Wolga regio
Deze stijl is beter bekend als Khokhloma (hahlama).
Ook Matrosjka’s worden soms in deze stijl beschilderd, en geven met de kleuren dat weer, waar men in het leven mee te maken krijgt zoals liefde, verdriet, geboorte enz. 

De zwarte achtergrond staat voor rouw en verdriet,terwijl rood de liefde symboliseerd, uit deze twee kleuren ontsprinkt het groen van het leven.
Onze wensen en gebeden worden de witte bloemen, en waneer deze wensen uitkomen, ziet men de aarbeien die het nieuwe leven zijn (geboorte).
De gouden kleur is natuurlijk de kleur van rijkdom, maar dit kan je tweeledig opvatten, rijkdom in een financieel opzicht, of geestelijke rijkdom.

Heel vaak worden er gebruiksvoorwerpen in Khokhloma stijl, zoals borden,lepels, kopjes enz aan een pas gehuwd stel gegeven, omdat dit in een keer alle goede wensen voor dit nieuwe gezin symboliseert.