Korte film over het beschilderen van baboesjka's door kunstenares Larisa Bilous                                              Contact +31 6 2122 2120 * Voor vragen en opmerkingen over de website, bepaalde artikelen in de webwinkel of aangeboden diensten kunt u ons ook telefonisch bereiken op +31 6 2122 2120                                     
BABOESJKA NEDERLAND NED ENG GER
Er zijn maar weinig kunst liefhebbers die nooit van Palekh hebben gehoord. Lak miniaturen, zo opvallend als de veren van de vuurvogel uit een bekend sprookje, zijn hier vandaan voortgekomen om vervolgens de geinspireerde poetische kunst van dit klein dorpje en diens meesterlijke kunstenaars en ambachtslieden naar alle uithoeken van de wereld te brengen.

Palekh bevindt zich op 300 km afstand van Moskou, voorbij de beroemde oude Russische steden, zoals Wladimir, Soezdal en Ivanovo. Het is een bijzonder dorpje, een stukje van het oude Rusland, waar het verleden en het heden naast elkaar bestaan. Huisjes van balken met grillige raamdecoraties staan daar tegenover moderne gebouwen van steen; er is centrale waterleiding, maar water wordt ook nog steeds uit putten gehaald; de signalen van de auto’s worden beantwoordt door het gegil van verontruste hanen. Elke huis is versierd met populieren, acacia’s en lijsterbessen die in de tuin groeien. Dit dorp is nauw verbonden met de zachte, lyrische Russische natuur eromheen, die inspiratie gaf aan de kunstenars van Palekh.

De bewoners van Palekh zijn schuchter en praten zacht. Ze kunnen urenlang praten over “hun Palekh”, die vanaf hun geboorte hun familie trots lijkt te zijn. Net zoals het hoort in een regionaal centrum, zijn er een aantal staatsgebouwen en kleine bedrijven. Echter, het leven in Palekh wordt door zijn kunst bestuurd. Tijdens een wandeling door dit dorpje zult u altijd mensen treffen die met schildersspullen onder hun arm lopen.

Meer dan 150 professionele kunstenaars werken in de ateliers van Palekh samen met de vele studenten van de Palekh Kunstacademie. Zij worden geholpen door mensen die kleuren voor ze mengen, lakken produceren en doosjes en platen uit papier-maché maken en de al beschilderde miniaturen met lak afwerken.

Het Palekh kunst museum bevindt zich in het centrum van het dorp. Toch, als u graag meer over de geschiedenis van beschilderde lakdoosjes wilt weten , moet u eerst de Krestorozdwizjenskij Cathedraal met zijn wonderbaarlijke verzameling van Palekh ikonen bezoeken. De tradities waarin deze oude ikonen werden beschilderd zijn lang geleden overgenomen door de kunstenaars van de lak miniaturen.

De Palekh school voor religieuze kunst, het product van de tradities van de middeleeuwse Russische kunst, begon aan het eind van de 19e eeuw te vervallen. Dit, omdat het niet in staat was om met de massa productie te concurreren. En toch, vele kunstenaars uit Palekh gingen door met het beschilderen van hun kleine meesterwerken op de traditionele manier.

De onderneming genaamd Antieke Kunst werd in 1924 in Palekh opgericht. Door het geinspireerde werk van de kunstenaars en ambachtslieden werd het de bron van een nieuw type van Russische kunst, dat vandaag over de hele wereld bekend is. De kunstwerken gemaakt in Palekh zijn met talloze zilveren en gouden medailles bekroond, kregen diploma’s en prijzen op vele Sovjet en internationale tentoonstellingen.

In het museum zijn er grote lak dozen en platen, naald- en sieradendoosjes tentoon gesteld. Elk is mooi op zijn eigen manier, elk miniatuur heeft een verhaal te vertellen, elk is een creatie van een kunstenaar, geinspireerd door zijn visie, elk heeft eigen originele kleur palet. Samen vormen ze een regenboog van kleuren, weerspiegelend de schoonheid de natuur en de wijsheid van de mens.