Korte film over het beschilderen van baboesjka's door kunstenares Larisa Bilous                                              Contact +31 6 2122 2120 * Voor vragen en opmerkingen over de website, bepaalde artikelen in de webwinkel of aangeboden diensten kunt u ons ook telefonisch bereiken op +31 6 2122 2120                                     
BABOESJKA NEDERLAND NED ENG GER

Hallo Nederland,

Mijn naam is Matrjosjka en ik kom uit Rusland. Men zegt dat ik oorspronkelijk uit Japan kom, en dat ik naar Rusland ben gebracht aan het eind van de 19e eeuw door de vrouw van de koopman Savva I Mamontov. Volgens de Japanse verhalen was het echter een Russische monnik die mij naar Japan heeft gebracht. Maar welk verhaal er ook waar mag zijn, het idee van het Matrjoschka's maken sprak de Russische ambachtslieden wel aan.

Een professionele artiest genaamd Sergei Malyutin maakte de eerste schetsen in ongeveer 1890.Toen deze het eerste poppetje aan zijn vrienden liet zien zeiden deze: "Ooo wat lijkt ze op ze op onze Matrjona, het buurmeisje". Dit meisje werd ook heel vaak Matrjoschka genoemd. Vanaf dat moment heet ik nu dus ook Matrjosjka.

Ik heb geleerd dat aan het eind van de 19e eeuw de naam Matrjona, (en daarvan afgeleid Matreshka, Matryoshka) een van de meest populaire namen in Rusland was. De naam komt van het Latijnse woord "Matrona", welke moeder betekent of "gerespecteerde dame" of "moeder van de familie". Daarom past deze naam heel goed bij het idee van in elkaar gestapelde poppetjes binnen één grote "moeder-pop". Het plaatsen van het ene figuur in de andere wordt ook wel als een symbool van fertiliteit en eeuwigheid gezien.

In pogingen om Matrjosjka's te maken hadden mensen een hoop materiaal en tijd verspild, dat is ook geen wonder, daar het een tot kort geleden een geheim was hoe je dit moest doen. Het werk om mij te maken verlangt talent en handigheid, allereerst is het belangrijk om je juiste houtsoort te vinden. Linde is uitermate geschikt voor mij, van wegen de zachtheid, maar er wordt iets minder vaak ook Berk of Els gebruikt. De bomen worden in de vroege lente gekapt, en ontdaan van hun bast, hoewel er genoeg over blijft om het hout niet te laten barsten terwijl het droogt. De stammen worden opgestapeld en een aantal jaren in de lucht gedroogd. Het bewerken van het hout (snijden) moet precies op het juiste moment gedaan worden, wanneer het hout niet te droog of te nat is. Alleen een expert kan dat moment bepalen. Elk stuk hout ondergaat te minste 15 verschillende bewerkingen.

De kleinste Matrjosjka, die niet uit elkaar gehaald kan worden, wordt doorgaans het eerst gemaakt. Een meister met veel ervaring meet niets op, maar vertrouwt volledig op zijn vakmanschap. Daarna gaat hij verder met het maken van een iets grotere Matrjoschka.

Het aantal Matrjosjka's in een ander kan variren van 2 tot 60. De grootste Matrjosjka kan ook net zo groot zijn als zijn maker. Als elke Matrjosjka klaar is, word deze gedompeld in een stijfsel achtige lijm, welke alle oneffenheden opvult. De laatste droging wordt nu ingezet, zodat hierna het hout glad geschuurd kan worden, om daarna door de kunstschilder verder te worden afgemaakt. Nu krijgt de Matrjosjka zijn definitieve uiterlijk en stijl.
Mensen veranderen als ze ouder worden, hetzelfde kan ook over mij gezegd worden.

De kust van het Matrjosjka maken begon geleidelijk zich uit te breiden van de regio Moskou naar andere steden en dorpen. En elke locatie ontwikkelde zijn eigen stijl en soort decoratie.

En kunstenaar genaamd Sikorskij was een van de eerste kunstenaars wier Matrjosjka's bij het grote publiek zeer populair werden, een complete set van zijn hand kost nu ongeveer 3000 euro.

Nederlandse mensen noemen mij ook vaak Babuschka of Baboesjka, maar dat is het Russische word voor "oma". Ook word ik vaak  Matroesjka, Matrosjka, Matruschka (Matrushka), Matrjuschka (Matryushka), Matrena, Matreschka (Matreshka) of simpelweg "de Russische pop" genoemd. Larisa heeft besloten om mijn oorspronkelijke Russische naam, Matrjosjka, op haar website te gebruiken.

Tegenwoordig zijn matrjoschka's niet alleen maar vrouwelijke/mannenlijke poppetjes. Verschillende thema's zijn gentroduceerd, zoals kerken, honden, katten, enz. Maar ook persoonlijke Matrjosjka's zijn mogelijk, met de gezichten van hun nieuwe eigenaars, dit is tevens een specialiteit van de kunstenaar, welke deze pagina's voor u beschikbaar maakt.

Ik wens u dan ook veel plezier bij het bekijken van de diverse mogelijkheden en het assortiment op onze site.